ارث یا ماترک شامل اموال و دارای هایی ( اعم از منقول و غیرمنقول) می باشد که پس از فوت مورث( متوفی) به وراث قانونی وی ( نسبی و سببی) منتقل می شود و در واقع ارث از اسباب انتقال قهری مالکیت تلقی می گردد با این توضیح که شرط وراثت ( ارث بردن) در قید حیات بودن ورثه حین فوت مورث می باشد بعنوان مثال حالتی را تصور کنید که پدری که دارای چند فرزند می باشدفوت می نماید حالا اگر یکی از فرزندان این پدر قبل از فوت پدر( مورث)، دار فانی را وداع گفته باشد، فرزندان وی ( نوه های مورث)، از پدر بزرگ متوفی شان ارث نخواهند برد.
صرف نظر از شرط پیش گفته با عنایت به اینکه مسأله ارث جزو جدایی ناپذیر مسایل قانونی می باشدکه هر خانواده ای ممکن است با آن روبرو شود در این بین ممکن است اختلافات گوناگونی فی مابین وراث در خصوص تحریر ترکه،نحوه ی تقسیم ترکه و میزان سهم الارث و… حادث گردد و یا حتی محتمل است پس از فوت مورث برخی از وراث با ارایه وصیت نامه اعم از عادی ، خودنوشت، سری و … مدعی مالکیت باشند که ناگزیر رد یا قبول چنین وصیت نامه هایی نیازمند آگاهی به قوانین بوده . لذا با توجه به پیچیدگی و تخصصی بودن دعاوی ناشی از ارث، مشاوره و بکارگیری وکیل زبده در طرح دعوی درست و دفاع قانونی می تواند سهم به سزایی در احقاق حقوق موکلین داشته باشد.
انواع دعاوی مربوط به ارث
بطور خلاصه دعاوی مربوط به ارث به شرح ذیل می باشد:
- ۱- دعاوی مربوط به گواهی انحصار وراثت
- ۲- دعاوی مربوط به اعتبار وصیت نامه متوفی( رد یا قبول وصیت)
- ۳- دعاوی نفقه و مهری زوجه متوفی
وکیل دعاوی ارثیه
مشکلات ارث و ارثیه به مسائل و اختلافات مربوط به تقسیم و توزیع اموال و داراییهای متروکه پس از فوت فرد میپردازد. ابهامها و نقصها در وصیتنامه میتواند به اختلافات و مشکلات در تقسیم ارث منجر شود. اختلافات و نظرات متفاوت در مورد تقسیم ارث میتواند به دعاوی ارثیه منجر شود. ادعاهای مربوط به حقوق و امتیازهای مالکیت ارثیه ممکن است به دعاوی و اختلافات حقوقی منجر شود.
مشکلات مربوط به مالی و مالکیت اموال و داراییهای متروکه نیز از جمله مشکلات مربوط به ارث و ارثیه میباشد. دعوی مربوط به ارثیه باید به صورت رسمی ثبت شود و سپس فرآیند قانونی آغاز میشود. طرفین باید مستندات و شواهد مربوط به دعوی خود را ارائه دهند تا دادگاه بتواند به صورت صحیح رسیدگی کند. دادگاه پس از بررسی مستندات و شواهد، حکم خود را صادر میکند و اختلاف را حل میکند.
همچنین، مذاکره و امضای قراردادهای خارج از دادگاه میتواند به حل مشکلات ارث و ارثیه کمک کند. استفاده از داوری، یکی دیگر از روشهای حل مشکلات ارث و ارثیه است. رسیدگی قضایی و صدور حکم توسط دادگاه نیز یکی از راههای حل مشکلات ارث و ارثیه است. مشکلات مربوط به ارث و ارثیه میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود و پیامدهای متنوعی داشته باشد. از آنجایی که این مشکلات میتوانند پیچیده و زمانبر باشند، استفاده از روشهای مناسب و حرفهای بسیار حائز اهمیت است.
وظایف وکیل دعاوی ارثیه
وظایف وکیل ارثیه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- وکیل ارثیه به عنوان نماینده حقوقی موکل خود در دعاوی ارثیه عمل میکند و از حقوق و منافع موکل خود در دادگاه مراقبت میکند.
- وکیل مسئول بررسی و تحلیل موارد حقوقی مربوط به دعوای موکل خود در ارتباط با ارثیه است و از صحت و قانونی بودن ادعاها و ادلهها اطمینان حاصل میکند.
- وکیل ارثیه مسئول نوشتن اظهارنامهها و اسناد حقوقی مربوط به دعوای موکل خود است.
- برخی مواقع ممکن است برای مذاکرات و توافقات احتمالی، وکیل ارثیه مسئولیت مذاکرات را برعهده بگیرد و بجای موکل خود با افراد دیگر مذاکره کند.
- در صورت صدور حکم دادگاه، وکیل ارثیه مسئول پیگیری و اجرای حکم موکل خود است.